
Οι ωκεανοί φιλοξενούν το 80% της ζωής πάνω στη γη και παράγουν το 50% του οξυγόνου μας, όμως μονάχα το 1% της επιφάνειάς τους βρίσκεται υπό κάποιο καθεστώς προστασίας. Τα αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης είναι δραματικά:
* Το 65-70% των εμπορικών ψαριών στην Ελλάδα υπεραλιεύεται[1] ενώ τα κυριότερα αλιεύματα της μηχανότρατας δηλαδή η κουτσομούρα, ο μπακαλιάρος, η γάμπαρη, η γαρίδα και η καραβίδα είναι υπεραλιευμένα[2]. Ωστόσο, τα κλιμάκια ελέγχου αλιευτικών προϊόντων δεν λειτουργούν ακόμα[3].
* Το 90% των ενήλικων ερυθρών τόνων έχει ήδη εξαντληθεί[4], όμως οι θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου όπου αναπαράγεται το ψάρι αυτό, παραμένουν απροστάτευτες. Οι μονάδες πάχυνσης τόνου επιτείνουν το πρόβλημα[5].
* Το 20%-60% των αλιευμάτων των ευρωπαϊκών αλιευτικών σκαφών (συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών) δεν φτάνει ποτέ στις ψαραγορές[6], αλλά απορρίπτεται στη θάλασσα αμέσως μετά την αλίευσή του, γιατί δεν έχει επαρκή εμπορική αξία.
* Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν καταλήξει περισσότεροι από 70.000 τόνοι πετρελαίου στη θάλασσα λόγω ατυχημάτων[7], ενώ κάθε χρόνο περίπου 250.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνουν τη θάλασσα εξαιτίας της λειτουργίας των πλοίων. Στην Ελλάδα, στα ευαίσθητα νερά της καλντέρας στη Σαντορίνη, παραμένουν ξεχασμένοι στο βυθό 450 τόνοι πετρελαίου.
"Οι θάλασσές μας δεν αντέχουν άλλη αδιαφορία", δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στη Greenpeace. "Ποτέ στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη θάλασσα, η οποία να στοχεύει στη προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου. Πρέπει να ληφθούν επειγόντως γενναία μέτρα για την προστασία της θάλασσας, ωστόσο τα αρμόδια υπουργεία κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Πρέπει να δημιουργηθούν θαλάσσια καταφύγια όσο ακόμα είναι καιρός", είπε η Σοφία Τσενικλή.
Η Greenpeace ζητά από την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν αμέσως στην προστασία των ευρωπαϊκών θαλασσών, δημιουργώντας ένα δίκτυο θαλάσσιων καταφύγιων που να καλύπτει τουλάχιστον το 40% της έκτασής τους. Τα θαλάσσια καταφύγια είναι ένα απαραίτητο βήμα για πλούσιες και υγιείς θάλασσες.
Το πλοίο της Greenpeace Rainbow Warrior, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο στα πλαίσια της νέας Μεσογειακής εκστρατείας της οργάνωσης, με στόχο την προώθηση ενός δικτύου θαλάσσιων καταφύγιων.
Πηγή: Greenpeace Hellas
http://www.greenpeace.org/greece/news/world-oceans-day